T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BURHANİYE - Müjde Babuşcuoğlu Anaokulu

Haberler

Haz

Okullarda Orman Türkiye

Okullarda Orman Programı, dünya çapında okul çağındaki çocuklarda aktif, katılımcı ve bilimsel yollar izlenerek yapılan çevre eğitimiyle orman ve ormana ait değerlerin bilincinin oluşmasını amaçlar.Bugün 760.000 öğrenciyle, 27 ülkenin FEE’ye bağlı olarak yürütmekte olduğu bu Program'a ülkemiz, TÜRÇEV'in programlarından biri olarak 2004 yılında katılmıştır.

Okulumuz ilk defa katıldığı bu yılda programı başarı ile tamamlayarak sertfikasını almıştır.

Emeği geçen öğretmen,öğrenci ve velilerimize teşekkür ediyoruz.

AMAÇLARIMIZ

1) Sürdürülebilirlik için eğitim

2) Disiplinlerarası yaklaşım

3) Alternatif Eğitim Metotları

- Okul Dışında Eğitim,

- Yaşayarak öğrenme            

4) Değerler eğitimi 

5) Eğitimin çeşitli etkinliklerle desteklenmesi (oyun, tiyatro, müzik, resim vb)

Okullarda Orman Programı klasik eğitim metotlarından farklı olarak yukarıda belirtilen temellerin sağlanması esasına dayalıdır. Program, sürdürülebilir bir yaşam için eğitimin en temel araç olduğu inancıyla, işlenecek konuların sadece bir dersle sınırlandırılmayıp tüm eğitim sürecine yansıtıldığı (okuldaki tüm zümrelerde uygulanabilirlik hedefi) , öğrencinin birebir içersinde olacağı alternatif eğitim metotlarının uygulandığı ve bunun sonucunda değerler eğitiminin de yer aldığı bir temele sahiptir.

 

HEDEFİMİZ

Okullarda Orman Programı, dünya çapında okul çağındaki çocuklarda aktif, katılımcı ve bilimsel yollar izlenerek yapılan çevre eğitimiyle orman ve ormana ait değerlerin bilincinin oluşmasını amaçlar. Ormanın sadece ağaçlar topluluğu değil, aynı zamanda içinde binlerce tür canlı ve cansız varlığı barındıran ekolojik bir sistem olduğu, yaşamımızda son derece önemli bir yere sahip olduğu gerçeği çeşitli araçlarla kavratılmaya çalışılır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin ormanları açık hava etkinlikleri ile öğrenmesi hedeflenir. 

Okullarda Orman Programı için oluşturulan Orman timi tarafından yapılan tüm çalışmalar, farklı tekniklerle, okulun diğer öğrencilerine, velilere, kısaca tüm yakın çevreye duyurulur. Program çocuklarda çevre bilinci oluşturmasının yanında, başta okullarda orman timinde yer alan öğrencilere olmak üzere programa katılanlara güçlü bir kimlik kazandırması, grup çalışması alışkanlığı aşılaması, gözlem yapma ve raporlama yeteneğini geliştirmesi bakımından da ayrı bir öneme sahiptir.

Okullarda Orman Programına katılacak öğretmenler, ormanların tüm işlevselliğini (kültürel, ekolojik, ekonomik, sosyal vb.) yansıtacak bir biçimde öğrencileriyle çalışmalı, ormanın çok amaçlı kullanım şeklinin günümüz dünyasının bir gerçeği olduğu vurgulanmalıdır. 

Okullarda Orman Programı’nın genel hedefi, orman ve içerisinde barındırdığı tüm yaşam alanı olmakla beraber, program aracılığıyla verilen çevre eğitiminin yeni bir insan tipini, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmaktır.

May

BİGEP Projesi kapsamında okulumuzda uygulanan 'Atmıyorum Değer Katıyorum Proje'si yıl sonu sergisi ve öğrencilerin sunmuş olduğu defile ile kapanışı yapıldı. Okul öncesi öğretmeni Sevda ÖZKAN'ın sene başında geri dönüşüme uygun ve elverişli artık materyaller kullanılarak öğrencilerin sınıf içinde kullanabilecekleri mobilyaları dönüştürmesi fen ve matematik merkezi oluşturması, geri dönüşüm materyalleri ile özgün çalışmalar yapması, sınıf içi çalışmalarla ve ayrıca aileleri ile birlikte kendi oyuncaklarını üretmesi ve bu vasıtayla öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine katkı sunulması amacıyla başlatmış olduğu proje de öğleci sınıfların katkıları ve öğrenci velilerinin katılımı ile proje final sergisi ve defilesi tapıldı. Projenin amacı artık ve geri dönüştürülebilir malzemeler yardımıyla öğrencilerimizin psikomotor, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunarak sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler de olmalarının sağlanması idi. Projenin uygulanması ve sürdürülebilir olmasında emeğini esirgemeyen öğretmenlerimize ve öğrencilerin özgün ürünler oluşturmalarında katkı sunan velilerimize teşekkür ediyoruz.

Nis

Ock

Bir Başkadır Benim Memleketim isimli BİGEP projemizi etkinliğimizle taçlandırdık. Etkinliğimize katılan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz Bülent AKMEŞE ve İzzettin ZENGİN'e , değerli okul yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.

Okul Öncesi Eğitim Programında yer alan kazanım ve göstergeler doğrultusunda öğrencilerin geçmişten günümüze ilçemizin en büyük geçim kaynağı olan zeytinin üretim aşamaları, hayatımızdaki önemini öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Zeytin ağacından yola çıkarak doğaya karşı duyarlı bir birey olmaları, gelenek ve göreneklerimizi özümsemeleri, sanatla bütünleştirerek öğrencilerimizde farkındalık oluşturulması düşünülmektedir.

Kendi kültürlerine sahip çıkan milli ve manevi değerleri gelişmiş birey olarak bir üst kademeye devam etmeleri amaçlanmaktadır.

Projemiz; 

1. Zeytin ağacını ve bitkisini tanımak

-Anıt zeytin ağaçlarını ziyaret etmek

-Zeytinin nasıl hasat edileceğini öğrenmek

-Zeytin toplamak

2.Aile katılım çalışması

-Yeşil zeytin kurma

3-Sanat çalışması

- Vincent van Gogh'u tanıma

-Zeytin Ağaçları tablosu çalışması

4- Drama çalışmaları

5-Tutum, Yatırım ve Yerli Malları Haftası kapsamında ''Geçmişten Günümüze'' sergisi

-Yöresel giysi, eşya sergi etkinliği

-Bağlama müzik aletini tanıma

-Geleneksel türküler ve çocuk şarkıları söyleme etkinliği

-Yöresel yiyeceklerin tadına bakma

Öğrencilerin geçmişten günümüze ilçemizin en büyük geçim kaynağı olan zeytinin üretim aşamaları, hayatımızdaki önemini öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Zeytin ağacını tanımaları, zeytin ağacının kaç yıl yaşadığı, nasıl hasat edildiğini öğrenmeleri istenmektedir. Konu ile ilgili sınıf içi drama çalışmaları yapılması, öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmesine fırsat verilmesi planlanmıştır.

Aile katılım çalışması ile ailelerin eğitim-öğretim çalışmalarında aktif rol alarak katkı sağlanması beklenmektedir. Çalışmada zeytin üretimi ile ilgilenen bir aile okula davet edilerek yeşil zeytinin nasıl tüketime hazır olacağı uygulamalı olarak derste işlenmesi planlanmıştır.

Tutum, Yatırım ve Yerli Malları Haftası kapsamında okulumuzda 'Geçmişten Günümüze' etkinliği yapılmıştır. Etkinlik içeriğinde yöresel giysi ve eşya sergisi, Vincent van Gogh Zeytin Ağaçları resim sergisi, bağlama etkinliği, ülkemizde üretimi yapılan yiyeceklerden oluşan beslenme listesi hazırlanarak günün anlam ve önemine uygun olarak öğrencilerde yaparak yaşayarak öğrenme ortamı oluşturulması amaçlanmıştır. Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçemizde bulunan anaokulu müdürleri, yakın çevremizde bulunan kurum müdürleri davet edilerek etkinliğin tanıtımı ve yaygınlaştırılması çalışması yapılmıştır.

 

Ock

2022-2023 Eğitim- Öğretim Dönemi sonunda tatilde öğrencilerimize ailelerinin onlara okuması ve kitap sevgisi kazanmaları için kütüphanemizden kitaplarımızı ve Gelişim Raporlarını verdik. İyi tatiller çocuklar.

Ock

Ekm

BİGEP Projesi kapsamında ''En Değerli Emanetimiz'' Şanlı Türk Bayrağı'mızı Müjde Babuşçuoğlu Anaokulu öğrencilerimiz İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Bora ZİHNİ'ye emanet etti.

Ekm

Türk halkının temel değerlerinden biriside misafirperverliktir. Misafirperverlik; konuğa verilen önem, değer ve yaklaşımdır.

Türkler de misafir ağırlamak, misafire verilen değer ve ona yüklenen anlam oldukça önemlidir. Türklere göre zorlu hayat koşulları karşısında insanların misafirperverlikleri sayesinde yaşamları kolaylaşır, ilişkileri gelişir ve kendilerini güvende hissederler. BİGEP Projesi kapsamında öğrencilerimize misafirlik değerini öğretmek için çeşitli sınıf içi etkinlikler yaptık.

Ekm

Bigep Projesi kapsamında okulumuzda TÜRÇEV'in Uluslarası Okullarda Orman Programı uygulanmaya başlamıştır.

Okullarda Orman Programı okul öncesi, ilk ve ortaokullarda uygulanan, amacı orman eko-sistemi ile ilgili bilginin açık hava etkinlikleri, okul bahçesi veya ormanlara inceleme gezileri düzenleyerek arttırılması ve deneyimlerin uluslararası düzeyde paylaşılması olan bir çevre eğitim programıdır. Program bu amaca yönelik olarak, ormanların eğitsel etkinliklerde kullanılmasını teşvik eder, ormanlarla ilgili olarak yapılacak yerel, ulusal ve uluslararası faaliyetleri desteklemeyi hedefler.

Programda, ormanların sürdürülebilir yaşam için sahip olduğu değerin ve önemin kitleler tarafından öğrenilmesi, aktarılması ve günlük hayatta bireylerin davranış ve aktivitelerine yansıtılması beklenmektedir. İnsanlar için kültürel, ekolojik, ekonomik ve sosyal değeri bulunan ormanların özelliklerini ve değerini başta çocuklar ardından onlar aracılığıyla tüm toplum tarafından anlaşılması Program'ın ana felsefesini oluşturmaktadır.

Okullarda Orman Programı klasik eğitim metotlarından farklı olarak, sürdürülebilir bir yaşam için eğitimin en temel araç olduğu inancıyla, işlenecek konuların sadece bir dersle sınırlandırılmayıp tüm eğitim sürecine yansıtıldığı (okuldaki tüm zümrelerde uygulanabilirlik hedefi) , öğrencinin birebir içersinde olacağı alternatif eğitim metotlarının uygulandığı ve bunun sonucunda değerler eğitiminin de yer aldığı bir temele sahiptir. 

Okullarda Orman Programına katılacak öğretmenler, ormanların tüm işlevselliğini (kültürel, ekolojik, ekonomik, sosyal vb.) yansıtacak bir biçimde öğrencileriyle çalışmalı, ormanın çok amaçlı kullanım şeklinin günümüz dünyasının bir gerçeği olduğu vurgulanmalıdır. Okullarda Orman Programı'nın genel hedefi, orman ve içersinde barındırdığı tüm yaşam alanı olmakla beraber, program aracılığıyla verilen çevre eğitiminin yeni bir insan tipini, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmaktır.

Ekm

Kaymakamımız İlyas MEMİŞ ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Bora ZİHNİ okulumuzu ziyaret etti. Bigep Projesi Kapsamında okul bahçesinde "Okullarda Orman" proje etkinlileri yapan öğrenci gruplarına konuk oldular ve yapılan eğitim çalışmaları hakkında okulumuz öğretmenlerinden bilgi aldılar.

Eyl

Tem

May

 

 

Nis

Nis